Weet wie je Insta-date

Leestijd: 5 minuten                                                                                                                                          Geschreven door Jodi

Omdat het voor de meesten van ons niet is weggelegd om de liefde te vinden via datingapps, komen er steeds meer nieuwe manieren om in contact te komen met potentiële dates. Evenementen, tips om op afstand te daten in tijden van corona, of social media accounts die mensen koppelen. Zo ook via Instagram! Wat maakt deze vorm van online daten anders? En is het succesvol? Wij doken de wetenschap in én spraken met Viv, oprichtster van het Instagram-account @bijvivopdebank

Zoals in ons vorige artikel is te lezen, gaat online daten niet altijd over rozen. We lopen tegen allerlei frustraties aan, blijken vooral bij te dragen aan financiële winst voor datingapps in plaats van de liefde te vinden en zijn door al het swipen minder tevreden over potentiële partners. Want er is áltijd een betere optie te vinden (althans, dat denken we). ‘Dat kan anders!’, dacht ook Viv. Zelf is ze al vijftien jaar gelukkig in de liefde, maar ze praatte uren met vrijgezelle vriendinnen over mislukte dates en vreselijke ervaringen op datingapps. Viv vertelt hoe ze constant aanhoorde hoe het hebben van een match vaak al genoeg geluksgevoelens oproept (en een vervolg in de vorm van een gesprek of date dus vaak uitblijft) en hoe mensen het niet voor elkaar lijken te krijgen om fatsoenlijke foto’s van zichzelf te plaatsen. “Het is té makkelijk om verder te kijken als iets je niet aanstaat bij een persoon. En dat is hartstikke zonde, want daardoor swipe je dus al snel iemand weg puur vanwege uiterlijke kenmerken of irrelevante hobby’s. Of een foto die gewoon fout genomen is. Door alle negatieve ervaringen vergeten we soms dat er echt hele leuke mensen rondlopen. Er zijn zó veel meer leuke mensen dan we denken, daar ben ik van overtuigd.”, aldus Viv. 

TINDER-FOTO’S VERSUS INSTA-FOTO’S
Voordat Viv over haar nieuwe manier van daten vertelt, gaan we nog even door op die foto’s. Grappig genoeg blijken namelijk zowel mannen als vrouwen andere soort foto’s te plaatsen op een datingapp als Tinder dan op een social mediakanaal als Instagram. Zo zorgen zowel mannen als vrouwen ervoor dat ze zo aantrekkelijk mogelijk staan op Tinder-foto’s. Mannen doen dit door foto’s op Tinder te plaatsen die vanuit een lage hoek zijn genomen (meer kikvorsperspectief) om hun lengte te benadrukken. Vrouwen daarentegen kiezen over het algemeen voor neutralere foto’s op een app als Tinder (vooral vooraanzicht van het gezicht). Op Instagram lijken vrouwen te kiezen voor expressievere foto’s, genomen vanuit een overwegend hogere hoek (meer vogelvluchtperspectief) en mannen lijken meer voor frontale foto’s te kiezen. Waar het op Tinder dus vooral lijkt te gaan om aantrekkelijk gevonden te worden, gaat het op Instagram vooral om jezelf te laten zien. Uiteraard op de meest voordelige manier: met de komst van filters is het beeld dat je van jezelf schetst op Instagram natuurlijk lang niet altijd reëel. Maar het idee is wel dat je door iemands Instagram-feed te scrollen een persoonlijker kijkje krijgt in iemands leven dan wanneer je iemands datingprofiel bekijkt. 

“Op Instagram krijg je een persoonlijker kijkje in iemands leven”

Niet zo gek dus, dat Instagram steeds vaker wordt gebruikt als medium om potentiële partners te spotten. Zo leerde onder andere Elise haar liefde Wouter kennen nadat ze via Instagram contact kregen. Wat begon met een leuk complimentje over een foto, groeide na een aantal dates uit tot een heuse relatie. Instagram lijkt bij uitstek hét medium om iemand een beeld te geven van jezelf en tegelijk een beeld te vormen van de ander. 

BIJ VIV OP DE BANK
En dus kwam Viv (na nachten piekeren: ja echt) op het idee van @bijvivopdebank: een concept waarbij vrijgezellen met elkaar in contact kunnen komen op Instagram door middel van een persoonlijk filmpje. Als vrijgezel kun je je opgeven via haar website, waarna ze een afspraak met je maakt om langs te komen, uiteraard mét haar kenmerkende groene bankje. Samen met de vrijgezel maakt Viv een persoonlijk filmpje aan de hand van een aantal kijkersvragen én vragen uit de ballenbak, zodat je de persoon achter het gezicht leert kennen. Geïnspireerd op het programma Boer Zoekt Vrouw, waar de moeite wordt genomen elkaar te leren kennen zonder uit te gaan van een platte foto en enkel uiterlijke kenmerken. “Het is volkomen normaal om niet dezelfde interesses te hebben, of elkaars hobby’s niet even interessant te vinden. Maar het gaat om de kern, en om daar te komen is er meer nodig dan alleen een platte foto.”, aldus Viv. Het écht doordringen tot een persoon en dan pas de keuze maken of je wel of niet bij elkaar past. Waar kan iemand wakker van liggen? Wat zoekt iemand in een relatie? Wat voor ambities heeft een persoon? Wat doet hij/zij graag in zijn/haar vrije tijd? Allemaal vragen die aan bod komen in de vrolijke filmpjes van Viv die zo’n vier à vijf minuten duren. 

De filmpjes plaatst Viv op haar Instagram-account en op YouTube, waarna je via een DM of een reactie via de site kan laten weten dat je interesse hebt in een date met de desbetreffende persoon. Dat kan zelfs iemand zijn die je puur op uiterlijk misschien weg had geswiped op Tinder, maar die je hart qua interesses sneller doet kloppen. Viv verzamelt alle reacties en stuurt deze samen met een persoonlijk bedankje naar de vrijgezel in kwestie. Nadat je hebt gereageerd, is het wachten tot je iets van de vrijgezel hoort (en Viv zorgt ervoor dat dat ook daadwerkelijk het geval is). Inmiddels heeft Viv al tientallen filmpjes van vrijgezellen verzameld en krijgen mensen gemiddeld zo’n vier tot acht serieuze reacties op een filmpje. 

“Het doel van Bij Viv op de Bank is dat mensen elkaar weten te vinden en leren kennen. Écht even wat anders dan al dat swipen”

TWIJFELS?
Een nieuw, origineel, en heel persoonlijk concept dus! En stiekem ook retespannend. Want wat als je geen klik hebt met Viv en de boel compleet in de soep loopt? Of wat als je geen reacties krijgt? Nergens voor nodig, zegt Viv: “Mensen krijgen zo’n vier tot acht reacties per filmpje en er zijn al heel veel mensen op date geweest! Rolt er altijd een relatie uit? Nee. Maar uiteindelijk is het doel dat mensen elkaar weten te vinden en elkaar leren kennen. Mensen moeten wennen aan dit nieuwe concept, maar vinden het wel steeds leuker. Het is écht even wat anders dan al dat swipen.” Daarbij komt dat mensen die bij Viv op de bank komen echt openstaan voor de liefde. Anders zouden ze daar niet zitten. En omdat de intenties puur en oprecht zijn, zijn de mensen die reageren dat ook. 

Oh, en op de bezorgdheid of je wel een klik gaat hebben met Viv is er maar één antwoord: die twijfel is er niet. Door haar jeugd in een diverse buurt, haar werkervaring bij Holland Casino, haar vrijwilligerswerk bij Humanitas, haar opleiding in de Pedagogiek en haar jaren wonen in het buitenland kan ze met iedereen overweg. Ze is razend enthousiast, open, gemotiveerd, energiek en overtuigd van haar concept. En altijd in voor een praatje (soms tot ergernis van haar man of zelfs haarzelf). Ja, Bij Viv op de Bank komt uit een goed hart (je hoort: ik ben verre van objectief hierover #sorrynotsorry).

Viv’s account lijkt het vertrouwen in de liefde een stukje terug te brengen, in tegenstelling tot alle swipe-apps. Ze laat in ieder geval zien dat er wél mensen bestaan die het gesprek met je aan willen gaan. Mensen die het leuk vinden om een ander écht te leren kennen. Is dit de toekomst? Viv weet het niet. Maar ze weet wel dat we behoefte hebben aan een persoonlijkere aanpak van daten. En dat kan ik alleen maar beamen. 

P.s. Om erachter te komen of dit concept succesvol is, ga ik het uiteraard ook zelf ondervinden. Binnenkort zit ik bij Viv op de bank! To be continued…


Vorige
Vorige

Zeg ik ja, zeg jij nee

Volgende
Volgende

Swipen voor liefde, liefde voor swipen